"Mélykút város meglehetősen nagy területen fekszik. Észak-dél irányban 6 km hosszan terül el. Ezért is épült 1961-ben, a régi, a település központjában található templom mellett még egy templom a település déli részén, a Szent Erzsébet templom.
Ennek az úgynevezett erzsébeti településrésznek a lakói többnyire szerényebb anyagi körülmények között élő, nagyon egyszerű emberek. Az ő számukra is - részben a központtól való távolság miatt, részben azért, mert ebből a településrészből csak nagyon keveseket lehetett valamilyen közösségi tevékenységbe bevonni - kereste a karitász a közösségformálás lehetőségét.
1998-ban az önkormányzat térítés mentesen átadott használatra egy szolgálati lakást a karitásznak, az erzsébeti falurészben, közel a templomhoz. A meglehetősen lelakott helyiségeket és az épület környékét többnyire nyugdíjasok segítségével a karitász rendbe tette. 1999. tavaszán "ház szentelés után" el is kezdődött a közösségi élet. 15 fővel létrejött az Erzsébeti Nyugdíjas klub, évente 2-3 alkalommal közös programot is szerveznek a község másik két hasonló klubjával. Mára létszámuk kicsit több. Különböző kézimunka foglalkozásokat tartanak és nem csupán klub tagok részére. Két éven át működött a Kismamák klubja. Gyermek foglalkozásokat tartottak, játszó házat vezettek. A Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai itt korrepetálták a környék tanulóit. Jelenleg a szomszédos - ugyanebben az épületben található - óvoda logopédiai foglalkozásához, óvodai hitoktatásához biztosítanak helyet. Ruhavarró tanfolyamot tartottak. Kedvezményes használt ruhavásárokat rendeznek, amelyeknek bevételeiből a karitász fedezi a ház fenntartási költségének egy részét. A ház környékét is a klub tagjai tartják rendben. Tavasz köszöntő délután, májusfa tánc és szüreti bál, valamint farsangi összejövetel is volt már az épületben, sőt az udvaron. Az alkoholbetegek önsegítő csoportjának is voltak itt összejövetelei. A "Szállást keres a Szent Család" ájtatosságot és a Lourdes-i ima kilencedet ebben a fűthető épületben imádkozzák. Téli időszakban 10-15 fő jön össze rendszeresen és együtt kötik a leprapólyákat, takarókat a Magyarországi Lepramisszióhoz. Az utcaapostolok Szent Erzsébet csoportja itt tartja összejöveteleit.
Rendkívül nagy jelentőségű ennek a háznak a működése, mert itt, a település központjától távol élő emberek számára ez kínálkozik az egyetlen lehetőségnek, ahol közösségbe kapcsolódhatnak"

Az idézett szöveg: Puskásné Szalai Julianna Szakdolgozatából való.

"Ahol ketten, vagy hárman összejönnek a nevemben, ott vagyok köztük."

/Mt 18,20/

"A csend gyümölcse az ima.
Az imádság gyümölcse a hit.
A hit gyümölcse a szeretet.
A szeretet gyümölcse a szolgálat."

Boldog Kalkuttai Teréz

Árpád házi Szent Erzsébet
Horváth Józsefné (Hurton Magdolna) mélykúti származású csipkevarró alkotása.

"Hazánk népe,
Erdély népe térdel előtted.
Most adj nékünk,
szórd ki nékünk
csodás, rózsás kötényed."

"A kenyér a jóság képe, a rózsa a szépségé.
Kenyérből rózsa: jóságból szépség, diadalmas szépség, - ez az örök női eszmény, amely "magasba von." Erre van szüksége a világnak.
Ebből fényesség forrásozik, meleg és erő, Isten - megszentelte boldogság, evangéliumi jóság, szociális megváltás, szabadító, üdvözítő istenszeretet. A magyar királylány megtanította a világot, amely vigasztalása minden népeknek, amelyre olyan égető szüksége van minden embernek és minden időnek, nekünk ma talán mindennél jobban.
...magyarok, emberiség: hallgassunk a rózsa-csodás királylányra és legyünk az igének követői, nemcsak hallgatói."

Elhangzott: a Nőnek lenni Európában - Szent Erzsébet útján című, Sárospatakon megrendezett nemzetközi konferencián.

Erzsébeti Közösségi Ház szentelése 1999. május 9.

Zenés délután a Szent Erzsébeti Közösségi Házban 1999. szeptember 5.-én

Májusfa-tánc az Erzsébeti Közösségi Házban 2000. május 28.

Szállást keres a Szent Család ájtatosság az Erzsébeti Közösségi Házban 2000. advent

Karácsonyi ünnepség az Erzsébeti Közösségi Házban 2000. karácsonyán

Farsangi mulatság az Erzsébeti Közösségi Házban 2001. február 10.

Szenvedélybetegek lelki napján látogatás az Erzsébeti Közösségi Házban

Erzsébeti lepramissziósok összejövetele 2006. október 8.

Erzsébeti nyugdíjasklub összejövetele 2006. november 18.